fredag 6. mars 2009

ABC i ord og bilder
JA, JEG LAR MEG RIVE MED AV FIN ARKITEKTUR NÅR JEG ER UTE OG REISER


Arkitektur, ja. Dette er så absolutt en byggeskikk vi ikke ser på mine hjemtrakter. Da jeg var liten så jeg tegninger av hus med slike gavler som dette, og jeg skjønte ikke at det var hus. Disse er en del av bybildet i Lübeck.


Svært spesiell arkitektur, inngangspartiet til Lübeck rådhusPå en tur til Italia var vi innom en liten by opp mot mot grensa til Østerrike. Den heter Bolzano (Bozen, tysk), og er en utrolig vakker by. Når jeg sier vakker er det arkitekturen jeg tenker på. Bygningene var selvfølgelig helt annerledes enn her hjemme, og de var/er rikt dekorerte.

Se på denne dekoren!
Når myndighetene i Latvia bare får litt mer tid på seg kommer Riga og Praha til å konkurrere hardt om turistene. Her er det virkelig MYE vakker arkitektur.


Og en god del gjenstår det å restaurere. Men se hvilke lekre detaljer vi kom over i Gamlebyen.
Denne arkitekturen er ganske dominerende i Gamlebyen, og det vitner om at økonomien har vært ganske annerledes for mennesker i Riga dengang enn nå. Den gjennomgående byggestilen i dag er blokker, triste blokker eller dårlige små umalte hus. Lite prangende med andre ord.Stavanger er byen i mitt hjerte, jeg er født her, og jeg elsker denne byen. Vi har også vår "gamleby", Gamle Stavanger. Her er ikke arkitekturen på noen måte prangende, storslått og imponerende. Men allikevel er det slik at turistene kommer i hopetall til vår idylliske hvite trehusbebyggelse som er så , ja, imponerende godt bevart at de tror hele bydelen er et levende museum. Ja, de tror visst at innbyggerne er en del av et museum, og da jeg kom der som postbud trodde visst at jeg også var en del av opplegget, så der er det idyllisk og fint, dere!


Min lille ABC-reise for denne gang er over. Jeg synes dette er moro, og jeg håper at DU også har hatt glede av å følge meg på turen. Jeg stikker innom hos Petunia for å finne flere ABC-innlegg. Gjør det du også. Legg gjerne igjen en kommentar, det synes jeg bare er hyggelig.

God helg!